Idegenforgalmi adó bevallása


Idegenforgalmi adó bevallása

Hogyan kell a turistáktól vendégektől beszedett IFA-t befizetni és bevallani az Önkormányzathoz? Idegenforgalmi adó bevallás nyomtatvány letöltése és kitöltése.

Az idegenforgalmi adó a szállástulajdonosnál csak egy átfolyó tétel, amit a vendégtől elkérünk, azt köteles vagy az Önkormányzat felé be is fizetni. Nemcsak befizetni kell ezt az összeget, hanem egy nyomtatványon be is kell vallani.

Idegenforgalmi adó bevallás nyomtatvány

Az IFA bevallása a “Bevallás az idegenforgalmi adóról” nevű nyomtatványon történik.

Minden Önkormányzatnak saját nyomtatványa van. Ilyen  nyomtatványt az Önkormányzattól kérhetsz  vagy az Önkormányzat honlapjáról is le lehet tölteni pdf vagy doc formátumban. Szerencsés esetben elektronikusan, Ügyfélkapun keresztül is beadható a nyomtatvány, erről a cikk végén írok még.

A bevallás három részből áll: főlap, betétlap és összesítő.

  • A főlapon fel kell tüntetni a bevallott időszakot. A Te személyi adataidat és címedet, elérhetőségeidet.
  • Betétlapon a szállsáhely címe kerül feltüntetésre, valamint a vendégéjszakákat, illetve a fizetendő IFA-t kell levezetni. A betétlapon ki kell mutatni az összes vendégéjszakát, valamint azt is, hogy ebből mennyi után nem kell fizetni (18 év alatti vendégek). Ha több szálláshelyet üzemeltetsz, akkor mindegyikről külön betétlapot kell készíteni.
  • A harmadik rész pedig az összegzésre szolgál. Ha egy szálláshelyed van, akkor az összegző oldal adatai megegyeznek a betétlap adataival. Ha több szálláshelyet üzemeltetsz, akkor ez az oldal szolgál arra, hogy valamennyi szálláshely adatát összegezve kimutasd.

Ha elkészítetted az idegenforgalmi adó bevallásodat, akkor az aláírásról ne feledkezz el!

Idegenforgalmi adóbevallás határidő

Az idegenforgalmi adóbevallást mindig a következő hónap 15-ig kell beküldeni az Önkormányzathoz és szintén követekező hónap 15-ig kell be is fizetni. Ha az IFA bevallást nem küldöd be vagy csak késve, akkor komoly büntetésre számíthatsz. Az adózás rendjéről szóló törvény alapján magánszemélyként 200 000 forintig, vállalkozóként 500 000 forintig terjedő mulasztási bírságot kaphatsz.

Idegenforgalmi adóbevallás beküldése

Hogyan, milyen módon lehet az idegenforgalmi adóbevallást beküldeni, illetve beadni az Önkormányzathoz?  A beküldésre többféle lehetőség van, Önkormányzatonként eltérő, hogy milyen módszereket választhatsz.

1. Személyesen

Az idegenforgalmi adót otthon elkészíted és ügyfélfogadási időben beviheted az Önkormányzatodhoz. Két példányban vidd magaddal. Az egyiket elveszi az ügyintéző, a másik példányra pedig fog egy érkeztető bélyegzőt nyomni, ráírja, hogy mikor vitted be pontosan. Ez a Te példányod, ezt gondosan őrizd meg.

2. Postai úton

Ebben az esetben is otthon elkészíted a nyomtatványt két példányban. Az egyik példányt borítékba teszed és postán feladod az Önkormányzatnak. Javaslom, hogy ajánlottan add föl a levelet és a feladóvevényt gondosan őrizd meg az IFA bevallás nálad maradó példányával együtt.

3. Elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül

Ez a legszuperebb és legkényelmesebb megoldás. Sajnos nem minden Önkormányzatnál van erre lehetőség, pár hely még a kőkorszakban él, és csak papír alapú bevallást tud elfogadni. Nálunk Hajdúszoboszlón már évek óta lehet elekrtonikusan beküldeni, részemről nagyon örülök neki 🙂  Ha készítettél már magadnak személyi jövedelemadó bevallást, illetve a PTGSZLAH havi jelentést, akkor ez nagyon könnyen fog menni. Ha nem vagy rutinos benne, akkor is érdemes megpróbálni.

Annyi az eltérés, hogy az idegenforgalmi adó bevallás nyomtatványt nem a NAV oldaláról tudod letölteni hanem az Önkormányzatod honlapjáról. Keresd meg a .jar kiterjesztésű verziót, annak a telepítését indítsd el. A nyomtatvány az ÁNYK-ba fog települni, ugyanott találod meg, ahol az SZJA bevallást. Az Ügyfélkapun keresztüli betöltés is pontosan ugyanúgy történik. Attól ne ijedj meg, hogy ez a NAV-hoz lesz beküldve. Az adóhatóságnál leválogatják és automatikusan átmegy az Önkormányzathoz.

Eredményes nyomtatványkitöltést és sikeres szezont kívánok.

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.