Így adózik Zimmer Feri avagy magánszállásadók adózása


Így adózik Zimmer Feri

A kis szálláshelyek üzemeltetése cégként, egyéni vállalkozói formában vagy adószámos magánszemélyként történik. Ez utóbbiak, a magánszállásadók adózása jelen cikkünk témája.

(2016. 01. 28-án frissítve!)

Magánszállásadók adózása

Személyi jövedelemadó

Az szja rendszerében három lehetőség között választhat a szálláshely-szolgáltató:

  • Tételes átalányadózás: ebben az esetben a szoba kiadásából származó bevétel elkülönülten adózó jövedelem, a fizetendő szja szobánként és évenként 32 ezer forint. Ezt az adózási módot annak érdemes választania, akinek magas a bevétele illetve kevés költsége van. Van egy részletes cikkem is a tételes átalányadózásról.
  • Tételes költségelszámolás: ebben az esetben a szobakiadásból származó bevétellel szemben kiadások elszámolására van lehetőség. A bevételből levonható a felmerült és számlával igazolt költség, továbbá értékcsökkenés figyelembe vételére is van lehetőség. Akkor érdemes ezt a módszert alkalmazni, ha kevés a bevétel illetve relatíve sok kiadás merült fel a vendégtartással kapcsolatban.
  • 10 %-os költséghányad alkalmazása: ebben az esetben a bevétel 90 %-a után kell személyi jövedelemadót fizetni, 10 %-nyi rész számla nélkül levonható a költségekre. Nem jellemző ez az adózási mód, hiszen egy épület fenntartása és üzemeltetése során 10 %-nál több kiadás merül fel, ami számlával is igazolható.

Döntés előtt érdemes konzultálni egy szakemberrel, egy adótanácsadó hasznos tanácsai alapján tízezreket spórolhatsz meg.

Nehogy megfeledkezz arról, hogy a szállásadásból származó bevétel után negyedévente adóelőleget is fizetni kell!

Egészségügyi hozzájárulás

    • Tételes átalányadózást választók 20 % egészségügyi hozzájárulást fizetnek, aminek az alapja a tételes átalányadó összege, tehát a járulék szobánként 6400 Ft. Fontos arra figyelni, hogy az EHO-t a negyedévet követő hó 12. napjáig meg kell fizetni.
    • A tételes költségelszámolást választók esetén az egészségügyi hozzájárulás alapja a szobakiadásból származó jövedelem (kiadásokkal csökkentett bevétel), mértéke 27 %.

A szálláshely-szolgáltatás nem azonos az ingatlan bérbeadással. Ha valaki az ingatlanát nem vendégek részére adja bérbe, hanem pl. albérlője van, akkor 14 %-os EHO-t fizet a jövedelme után, feltéve, hogy az az 1 millió forintot meghaladja.Katt ide!

Még egy fontos dolog: ez az egészségügyi hozzájárulás nem az az egészségügyi hozzájárulás, ami után orvosi ellátásra leszel jogosult!

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Ha nincs munkahelyed vagy más módon nem vagy biztosított, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. Ez  2016-ban 7050 Ft kiadást jelent havonta. Bevallani nem kell, de bejelentő/kijelentő nyomtatványt be kell adni az adóhivatalnak.

Általános forgalmi adó

A magánszálláshelyek bérbeadása kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül, így az Áfa-törvény hatálya alá tartozik. Amennyiben az éves bevétel nem haladja meg a 6 millió forintot (2012-ig 5 millió forint), alanyi mentesség választható. Aki élt ezzel a lehetőséggel, az a számla kiállításakor a számla áfa-tartalmánál AM rövidítéssel jelöli mentess státuszát és áfát értelemszerűen nem számít fel a szolgáltatás végösszegére. Ha Áfa-körös vagy, mindenképpen kérd könyvelő segítségét a bevallások elkészítéséhez.

Idegenforgalmi adó vendégéjszakák után

Az idegenforgalmi adó helyi adó, a mértékéről az önkormányzat dönt, államilag hozott jogszabályban csak a törvényi maximum került megállapításra. Az idegenforgalmi adó lehet százalékos vagy fix összegű. Az IFA Budapesten jellemzően a szállásdíj 4 %-a, de kerületenként változó, vidéken inkább a fix mérték mellett döntöttek, pl. Hajdúszoboszlón az idegenforgalmi adó összege  2016-ban 450 Ft/fő/éj.

Ezt az adót a vendég fizeti meg, a szállásadó csak “adóbehajtó”. A beszedett idegenforgalmi adót havonta be kell fizetni a helyi önkormányzat számlájára és speciális havi bevallást kell készíteni, amit a következő hónap 15-ig kell beadni.

        Bevallás és kitöltési útmutató itt (Hajdúszoboszló)

Idegenforgalmi adó építmény után (ingatlanadó)

A fizetendő adó mértéke szintén elég jelentős eltéréseket mutat önkormányzatonként.

Példaként említem Hajdúszoboszlót, ahol a kiadott ingatlan hasznos alapterülete után 500 Ft/nm/év, amennyiben külterületi ingatlanról van szó, akkor pedig 200 Ft/nm/év. Bevallást csak változás esetén kell beadni a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához.

      Nyomtatvány és kitöltési útmutató itt   (Hajdúszoboszló) 

*********************************************************************

Neked senki nem szól a változásokról? Szállástulajdonosként érdekelnek a legfrissebb infók? Add meg neved, emailcímed és rendszeresen tájékoztatunk a szállásadók adózását, adminisztrációját érintő változásokról!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.