Ingatlan bérbeadása: ha elszámolod a negyedéves adóelőleget


Ingatlan bérbeadása: ha elszámolod a negyedéves adóelőleget

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy az ingatlan bérbeadása után mennyi adót kell fizetni. Azt már kevesebben, hogy az adót nem egy összegben, az adóbevalláskor kell befizetni az államkasszába, hanem részletekben, negyedéves adóelőleg formájában kell rendezni. Mi van akkor, ha év közben felületesen számolsz? Ha hasra ütésszerűen fizeted be az adóelőleget, vagy csak később kerülnek elő számlák? Ezekben az esetekben vagy többet, vagy kevesebbet fizetsz be, mint amennyit kellene. Kissé aggódva kérdezheted: most akkor megbüntetnek? Jaj, vajon mi lesz veled?

Negyedéves adóelőleg fizetési határidők

Az egészet úgy képzeld el, mintha az évet felosztanánk négy részre. Minden negyedévben pontosan ki kell számolni, hogy mennyi volt az ingatlan bérbeadásból a bevételed és a kiadásaid, azaz: a jövedelmed. A jövedelem után 15% személyi jövedelemadót kell fizetni, valamint 14% egészségügyi hozzájárulást, azaz: EHO-t. (Az EHO egy speciális teher, amit nem mindenkinek kell fizetni. Erről közel egy órát szoktam beszélni a lakásbérbeadóknak szóló tréningen, így most nem megyek bele a részletekbe.)  A jogszabály úgy fogalmaz, hogy mindig “a tárgynegyedévet követő hó 12. napjáig” kell befizetni az adóelőleget. Ez magyarul mit jelent?http://tudatosadozo.hu/rossz-berlo/

  • I. negyedév (január-február-március) után előleg fizetés határideje: április 12.
  • II. negyedév (április-május-június) után előleg fizetés határideje: július 12.
  • III. negyedév (július-augusztus-szeptember) után előleg fizetés határideje: október 12.
  • IV. negyedév (október-november-december) után előleg fizetés határideje: következő év január 12.

Kevesebb adóelőleget fizettél? Büntetés!

Ha többet fizetsz be, mint amennyit kellene, akkor semmi gond nincs, egyszerűen van egy kis túlfizetésed az ingatlan bérbeadás jövedelme után. Erre persze nem kapsz kamatot a NAV-tól, de sebaj. 🙂

Ha kevesebbet fizetsz be, az már egy kicsit kínosabb. A hiányzó összegre késedelmi pótlékot számít fel a NAV. A késedelmi pótlékot a jegybanki alapkamat alapul vételével állapítják meg. Mivel ez igen-igen alacsony, ezért nem kell brutális összegre számítanod 😉

Nézzünk egy nagyon egyszerű példát:

Január 01-től van kiadva egy lakás, a bérlő 100.000 Ft bérleti díjat fizet, a mérőórák át vannak írva a bérlő nevére. A tulajdonos a 10%-os költséghányadot választja, a tárgyhavi bérleti díjat a bérlő minden hónap 1-én fizeti ki. (A példa 2015-ös, ekkor még 16 % volt az szja).

Számoljuk ki, mennyi a negyedéves adóelőleg a az I. negyedévre:

A negyedéves bevétel: 3 x 100.000 Ft, azaz: 300.000 Ft, a jövedelem ennek a 90%-a, azaz: 270.000 forint. Adóelőlegként be kellett volna fizetni 2015. április 12-ig:

  • személyi jövedelemadó: a 270.000 16%-a = 43.200 forint, valamint
  • EHO: a 270.000 14%-a= 37.800 forint

Ha pontosan ezeket az összegeket a lakás tulajdonosa határidőre befizette, akkor az szuper.

Nézzük meg, mi a helyzet, ha ennél kevesebbet fizetett be!

Pl:  ha a SZJA-ra csak 23.200 Ft-ot fizetett be április 12-én, és a fennmaradó 20.000 Ft-ot csak május 30-án fizeti be, akkor késedelmi pótlékot így kell számolni:

  • Késett összeg. 20 000 Ft
  • Késedelmes időszak: 2015.04.13-2015.05.30.

A NAV kalkulátora segítségével gyorsan kiszámoltam, hogy a késedelmi pótlék  87 Ft lesz.  🙂 🙂

A késedelmi pótlékot nem kell Neked számolgatni, hanem a NAV pontosan kiszámolja és kiküldi, úgy hívják hivatalosan hogy “Folyószámla-és pótlékértesítő“,  szeptember környékén pontosan meg fogod kapni írásban. A befizetési határidő pedig november 15-e lesz.

A késedelmi pótlékot külön számítják, külön tartják nyilván, és külön számlaszáma kell befizetned majd, tehát nem megoldás az, hogy a következő negyedévben egy kicsit több SZJA-t fizetsz be.


Lakáskiadás tréning: kiscsoportos oktatás, ahol hétköznapi nyelven beszélünk :)

Lakáskiadás tréning: kiscsoportos oktatás, ahol hétköznapi nyelven beszélünk 🙂

Legálisan akarod kiadni a lakásodat, és nyugodtan szeretnél aludni?

Gyere el egész napos képzésünkre, ahol a Hozzád hasonló lakástulajdonosokat minden fortélyba beavatunk. Kattints ide: http://tudatosadozo.hu/hosszutavu-lakaskiadas-adozasa-trening/


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.