PTGSZLAH nyomtatvány tudnivalók és letöltés 1


PTGSZLAH nyomtatvány tudnivalók és letöltés

Online pénztárgép helyett választhatod ennek az egyszerű nyomtatványnak a kitöltését is. Mikor és hogyan kell beküldeni a PTGSZLAH nyomtatványt? Szálláshely szolgáltatás esetén is kötelező a pénztárgép évek óta, de ezt kiválthatod a PTGSZLAH nyomtatvány beadásával. Tök egyszerű a nyomtatvány, ezekre a dolgokra figyelj!

PTGSZLAH nyomtatvány általános tudnivalók

Fontos tudnod, hogy ezzel a nyomtatvánnyal kiválthatod az online pénztárgépet. Ezzel rengeteg pénzt tudsz megspórolni, az idődből viszont áldozni kell egy kicsit. Ha nincs túl sok számlád egy  hónapban és van egy kis rutinod már, akkor tényleg csak pár perc az egész, hidd el.

Mivel ez a nyomtatvány az online pénztárgépet váltja ki, így csak azokat a bevételi számláidat kell benne feltüntetni, amik készpénzesek. Ha Neked csak az Airbnb-n keresztül jönnek vendégek, akkor minden szállásdíj bevételed átutalással fog érkezni. Mivel nincs készpénzes bevételed, ezért ezt a havi jelentést sem kell készítened 🙂

Tudnivaló a PTGSZLAH nyomtatványról

 1. A nyomtatvány csak elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül küldhető be a NAV-hoz. Postai úton ne is kísérletezz teljesen felesleges vissza fogják dobni. Ha még nincs Ügyfélkapud, akkor az Okmányirodában vagy a NAV Ügyfélszolgálaton tudod elintézni, pár perc az egész.
 2. Beküldési határidő: mindig a következő hónap 15-ig kell beküldeni. Ha 15-e munkaszüneti nap, akkor értelemszerűen a következő munkanap a beküldési határidő.
 3. Ha nem volt készpénzes számlád, akkor nullás PTGSZLAH-ot nem kell beküldeni.

PTGSZLAH nyomtatvány letöltése

A nyomtatvány használatához a NAV oldaláról kell letöltéseket indítanod. Először egy keretprogramot kell letölteni a gépedre, ezt úgy hívják, hogy általános nyomtatvány kitöltő program, röviden ÁNYK. Ha ez megvan, utána lehet magát a nyomtatványt letölteni a NAV oldaláról.

A PTGSZLAH nyomtatvány letöltésének lépései:

 1. Nyisd meg a nav.gov.hu oldalt.
 2. A bal oldalsávban keresd meg a nyomtatvány kitöltő programok feliratot és kattints rá.
 3. Az Új menüben szintén kattints a nyomtatvány kitöltő programok feliratra.
 4. Középen keresd meg azt a részt “Keresett kifejezés a nyomtatvány megnevezésében”. Ide írd be azt, hogy PTGSZLAH és nyomd meg a keresés gombot. (erre az oldalra fogsz jutni: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/PTGSZLAH.html
 5. A következő oldalon keresd meg a letölthető file felirat alatt a PTGSZLAH feliratot és kattints rá.
 6. Az új oldalon szintén középtájon találod meg és kattints erre “PTGSZLAH nyomtatvány kitöltő program telepítése”.

Innentől kezdve mindenbe beleegyezel okét, igent és runt nyomsz. A számítógéped valószínűleg sivalkodni fog a vírusveszély miatt. Csendes beletörődéssel folytasd a nyomtatvány letöltését. Ha végigment a futtatás, akkor bezárhatod a NAV oldalát.

Az asztalon levő ÁNYK ikonra kattintva találod meg a PTGSZLAH-ot, ezen az úton:

 1. ÁNYK megnyitása két kattintással.
 2. Adatok menüpont.
 3. Új nyomtatvány.
 4. Sablonok között rákattintassz a PTGSZLAH nyomtatványra és kitöltöd.

PTGSZLAH nyomtatvány beküldése

Az ÁNYK-ban elkészített PTGSZLAH nyomtatványt Ügyfélkapun keresztül lehet beküldeni.

Ha kész vagy a nyomtatvány kitöltésével, ekkor ellenőrizd le, hogy hibátlan-e. Ha rendben van, akkor következhet a beküldés.

 1.  A felső menüsorban kattints a Kapcsolat az Ügyfélkapuval feliratra.
 2. Válaszd az első menüpontot nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre.
 3. A felugró ablakokban okézz le mindent egészen addig amíg be nem záródik a felugró ablak.
 4. Megint menj a kapcsolat az Ügyfélkapuval menüpontba.
 5. Válaszd a harmadik pontot nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun kerestzül. Itt megint lesz egy fleugró ablak a változatosság kedvéért.
 6. Itt meg tudod adni a felhasználó nevedet és az Ügyfélkapus jelszavadat és végre be tudod küldeni a nyomtatványt.

A beküldésről néhány perc múlva kapni fogsz visszaigazolást az Ügyfélkapudba. A beérkező levelek között találod meg, ezt a feliratot keresd “PTGSZLAH elfogadó nyugta”. Ez egy pdf dokumentum, érdemes kinyomtatni és megőrizni, illetve mindenképpen javasolt a Tartóstárba áttenni.

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Egy kis gondolat “PTGSZLAH nyomtatvány tudnivalók és letöltés