SZJA mértéke: mennyi az adó?


SZJA mértéke: mennyi az adó?

Mennyi személyi jövedelemadót kell fizetni ma Magyarországon? Hány százalék az SZJA? Az SZJA mértéke most.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyi adót vonnak le a fizetésedből? Hány százalék személyi jövedelemadót kell fizetni ingatlan bérbeadás után? Mennyi adót kel fizetni osztalék után? Mennyi az adó a befektett pénzed után?

Magyarországon már évek óta eltörölték a sávos adózást. A sávos adózás azt jelentette, hogy az alacsonyabb jövedelműek kisebb mértékű adót fizettek. A magasabb jövedelműeknek pedig egy bizonyos határ átlépése után magasabb volt az SZJA mértéke.

Ezt a bonyolult és nehezen követhető, nehezen kalkulálható módszert egységesítették pár éve és a személyi jövedelemadó mértéke 16% lett egységesen mindenkinek. 2016-ban újabb változás következett be.

SZJA mértéke ma

A személyi jövedelemadó mértéke egységesen 15%-ra változott a 2016. január után megszerzett jövedelmekre. 

Ez az egységesítés azt jelenti, hogy 15% adót vonnak le a fizetésedből akkor is, ha havi 150 000 Ft-ot keresel és akkor is, ha havi 2 millió a burttód :)-

Ezt az adót csökkentik természetesen a különféle adókedvezmények pl. családi kedvezmény, betegségek után járó adókedvezmények vagy első házasok adókedvezménye.

Az egységesség azt is jelenti, hogy bármiféle jövedelem, ami után személyi jövedelemadót kell fizetned az 15%-os mértékű lesz. Tehát 15% adót fizetsz lakáseladás után, 15% az SZJA mértéke a fizetésedre, ugyanennyi az osztalékra, részvényeladásból származó jövedelmre, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után is 15% SZJA-t kell fizetned stb. stb. stb. Tehát bármilyen jövedelmed van magánszemélyként, arra 15% az SZJA mértéke.

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.