Tételes átalányadózás csodája: szobakiadás, szállásadás, fizetővendéglátás


Szállásadás, szobakiadás adózása

Ha már belemerítkeztél a szállásadók adózásának rejtelmeibe, akkor találkozhattál az átalányadózás lehetőségével (teljes néven: tételes átalányadózás). Ez egy rendkívül kedvező adózási forma, viszont néhány komoly feltételhez van kötve. Miről is szól ez az adózási mód és mire kell figyelned?

Milyen tevékenységre választhatod a tételes átalányadózást?

Erre a tevékenységre sajna nincs bevett kifejezés a hétköznapi nyelvben. Nevezzük sokféleképpen:

 • szállásadás
 • airbnb-zés
 • bookingozás
 • szobakiadás
 • lakáskiadás (az albérlettel összekeverve…)
 • rövidtávú lakáskiadás
 • fizetővendéglátás
 • apartmanozás
 • vendégezés
 • magánszállásadás
 • vendégház
 • szobáztatás 🙂

Hivatalosan nevezik a legszörnyűbben: “Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatás”

Elképzelem, a párbeszédet egy új ismerősöddel:

– És egyébként mivel foglalkozol?

– Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatást végzek!

– ??

Tételes átalányadó összege:

Az adó mértéke nem a bevételtől függ, hanem a kiadott szobák számától. Átalányadózást választó fizetővendéglátó, szállásadó szobánként  32000 Ft személyi jövedelemadót fizet, valamint 6400 Ft egészségügyi hozzájárulást. Évente!

Pl: ha kétszobás apartmant adsz ki, akkor ennyi adót fogsz fizetni:

SZJA: 2 * 32000Ft = 64000 Ft.
EHO: 2 * 6400 Ft = 12800 Ft.

Ezzel az állam felé be van fizetve minden adód. Tényleg 😀

2017-től változás az szja és eho mértékében! Itt van a legfrissebb verzió: http://tudatosadozo.hu/szallashely-szolgaltatas-fizetovendeglatas-airbnb-lakas-adozasa-2017/

(az önkormányzati adó más tészta, arról se feledkezzünk meg: idegenforgalmi adó és építményadó, utóbbit néhány helyen kommunális adónak nevezik)

Tételes átalányadó esetén a jövedelmed felső határa:

A szállásadók tételes átalányadója nincs összeghatárhoz kötve.

Ennyi az adó akkor is, ha 10 millió forintot keresel egy év alatt egy szobával, és akkor is, ha csak 3 ezer forintot.

És akkor is, ha egyáltalán nem kerestél egyetlen fillért sem! Ha szünetelős éved következik, vagy add vissza a tevékenységet vagy módosíts költségelszámolásra. (ezzel a tippel most jópár tízezer Ft-ot a zsebedbe tettem, ugye észrevetted??)

Az ÁFA-határ viszont érvényes rád! Ha az éves bevételed meghaladja a 6 millió Ft-ot, akkor áfakörös leszel. Attól meg a Jóisten mentsen meg! Év közben kezdőknél időarányosan kell számolni….

Évközben kezdő szállásadó:

Katt ide!
Tudj róla, hogy a tételes átalányadó nem arányosítható évközi kezdés vagy befejezés esetén. Ha év közben kezdesz, akkor is a teljes összeget meg kell fizetned. Extrém példa: karácsonyi, szilveszteri szezonra indítod a lakásodat az Airbnb-n december 20-i nappal, az adószámodat is decemberben váltod ki, a szállásadást gyakorlatilag 10 napig folytatod, ebben az esetben is a teljes összeget kell megfizetni.

Melyik szállásadó választhatja a tételes átalányadózást?

Ez a legkomolyabb korlát ebben az adózási módban. Nagyon figyelj arra, hogy csak saját tulajdonú ingatlanra választhatod, vagy olyan lakásra, amire van haszonélvezeted. Tehát bérelt ingatlanra ez az adózás nem választható.

Még egy masszív sarokpont: csak akkor választhatod, ha egyetlen ingatlanban folytatod az a fizetővendéglátó tevékenységet.

Muszáj szó szerint idéznem, mert ilyen nyakatekert mondatokkal ritkán találkozhatsz az Életben 😛

Szja-törvény.-57/A. § (2) “ A fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély adóévenként az adóév egészére – az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint – az e tevékenységéből származó bevételére tételes átalányadózást választhat, feltéve, hogy e tevékenységét a tulajdonában, haszonélvezetében lévő egy – nem szálláshely-szolgáltatás rendeltetésű – lakásban vagy üdülőben folytatja.”

Némi nyelvtani szövegelemzés után kihámozható, amit fentebb egyszerűen megfogalmaztam 🙂

Nézzünk néhány példát:
Példa 1.:

Attilának két lakása van, az egyikben Airbnb-zik, a másikban pedig lakik. Attila választhatja a tételes átalányadózást.

Példa  2.:

Bencének is két lakása van, az egyikben Airbnb-s vendégek vannak, a másikba pedig a Booking-ról érkeznek, Bence az anyukájával lakik.

Bence nem választhatja a tételes átalányadózást, mivel ezt a tevékenységet kettő lakásban folytatja. Nem élhet ezzel a kedvező adózási formával egyik lakására sem.

Példa 3.:

Csabának hat lakása van: az egyikben él s családjával, a másikban apartmanozik, négy lakást pedig hosszú távra kiad bérbe.

Csaba adózási módja: mivel Csabára igaz az, hogy ezt az adózási módot egy ingatlanban folytatja, ezért választhatja a tételes átalányadót.

Adóbevallás, na erre aztán nagyon figyelj!

Ha költségelszámolást választottad korábbi években és szeretnél áttérni az átalányadózásra, akkor erre az adóbevallás beadásakor van lehetőséged. Fontos, hogy előre kell dönteni, azaz a 2016-os jövedelmedről 2017. tavaszán beadott adóbevallásban jelölöd, hogy 2017-re tételes átalányadózást választasz. Az szja bevallás 01-es lapján keresgélj. Ha késve adod be az szja bevallásod, akkor nem fogják elfogadni a tételes átalányadó választását!

Pénztárgép használat kötelező!

Szállásadóként sajna pénztárgép használatára vagy kötelezett. Ne sikíts kérlek, annyira azért nem durva a helyzet, ugyanis lehet mentességet kérni. Erről és az elszámolható költségekről állítottam össze egy kétrészes olvasnivalót Neked (ez utóbbi a költségelszámolást választóknak érdekesebb, mint az átalányadózó fizetővendéglátóknak, ártani azért nem fog 🙂 )

Hová küldhetem?

“Praktikus összesítő az elszámolható költségekről”

címmel néhány pénztárcakímélő ötlettel fűszerezve.

Ráadás: 3 nap múlva megkapod a

“Szállásadók 3 legnagyobb tévhite a kötelező pénztárgép használatról és a havi jelentésről”

című anyagot is, szintén INGYENESEN.

Töltsd le a listát most!

narancs nyil

narancs nyil


Mi történik az adataid megadása után? Az  emailcímedre azonnal kapsz egy levelet, amely tartalmazza a tanulmány linkjét. Ha nem kapod meg 10 percen belül, akkor a technika ördöge játszik velünk, kérlek írj az iroda@tudatosadozo.hu címre.  NAIH-szám: 82866

Baráti üdvözlettel:
Keresztesné Molnár Anita
családi adótanácsadó

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.