Ügyfélkapu: minden szállásadónak kötelező?


Ügyfélkapu kell vagy sem?

(Ezt a cikket 2017. július 14-én frissítettük!)

2014-ben rengeteg olyan jogszabály változás történt, amelyek keményen érintik a szállásadókat (magánszállásadás, fizetővendéglátás, Airbnb, booking.com stb. szóval adószámos magánszemélyként adod ki turistáknak a lakásod, nyaralód, apartmanod). Ügyfélkapu nyitásról direktben még szó sem volt.

Az első ilyen jogszabály-módosítás február elején kezdődött; sokakhoz még most sem jutott el, hogy mit kell csinálni. Ha Te is most hallasz erről először, vagy ha nem egyértelműek az információid, akkor jó helyen jársz: elmagyarázom Neked, hogy mit kell tenned.

Először olvasd el ezt a cikket, amiben a pénztárgép, a havi/heti adatszolgáltatás, illetve a mentesség feltételeiről olvashatsz.

Röviden: Az online pénztárgép használata minden szállásadónak kötelező. Szerencsére kérhetsz mentességet, ha vállalod, hogy minden készpénzes bevételedről számlát állítasz ki.  Hangsúlyozom: nem nyugtát, hanem számlát. A számlákról viszont havi gyakorisággal összesítő jelentést kell beküldeni a NAV-nak.

Ügyfélkapu: mire kell a szállásadóknak?

A pénztárgép használata alól mentességet külön nyomtatványon lehetett bejelenteni. Ennek a nyomtatványnak a neve: PTGSZLAB, szerencsére ezt a bejelentési kötelezettséget 2017. januártól eltörölték 😀

Ami viszont megmaradt:  minden hónapban ügyfélkapun keresztül le kell jelentenünk a készpénzes bevételünket és itt már senki nem kaphat mentességet :(Erre a PTGSZLAH jelű űrlap szolgál. Sajnos ez a NAV nyomtatvány csak elektronikusan küldhető be, emiatt kell mindenképpen ügyfélkaput nyitni.

Ha nem tudod a nyomtatványokat kitölteni, akkor ….. (görgess a cikk végéhez)

 Ügyfélkapu regisztráció intézése

1. Kérj időpontot a helyi okmányirodában.
2. A személyi irataiddal és egy e-mail címmel menj be; az e-mail címnek nem muszáj a sajátodnak lenni, használhatod a gyereked vagy unokád e-mailjét is, természetesen az ő tudtával.
3. Az ügyintéző megnyitja az ügyfélkaput, ad Neked egy felhasználói nevet, vagy Te is kitalálhatsz egyet.
4. Az e-mail címre kapni fogsz egy értesítő levélkét, amely az első belépést segíti, valamint a jelszavadat is ekkor tudod beállítani.
5. Az ügyfélkaput a www.magyarorszag.hu  oldalon keresztül tudod elérni.

Ha menet közben elakadsz, kérdezz bátran itt a hozzászólások között.

Te is szállásadó vagy? 2015-től havi jelentés!

Sajnos havonta be kell küldeni a NAV-nak egy kimutatást a bevételeidről.
Ezt rábízhatod egy könyvelőre vagy….

…. vagy Te is megtanulhatod! Miért fizetnél rendszeresen egy könyvelőnek minden hónapban egy pár perces munkáért, amit Te is meg tudsz csinálni?

Az adataiddal nem élek vissza, azokat bizalmasan kezelem, másnak nem adom ki.
Spamet soha nem küldök, csak a témába vágó információkat.

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.