Vendégkönyv szálláshely szolgáltatóknak: kötelező! 2


Vendégkönyv szálláshely szolgáltatóknak: kötelező!

Kinek kell vendégkönyvet vezetni? Honnan tudsz vendégkönyvet kérni? Milyen adatokat kell elkérni a vendégtől? Ha turistáknak adod ki a lakásod, apartmanod, akkor még ezt az adminisztárciót is  meg kell csinálnod.

Ha turistáknak adod ki a lakásodat, apartmanodat, akkor nagyon kedvező adózással kecsegtet a tételes átalányadózás lehetősége. A fizetendő adó valóban nem sok, viszont elég keményen rá kell feküdnöd az adminisztrációra. Ebben a blogban nagyon sok segítséget kapsz ehhez, olvasd el a többi cikkünket is: Szálláshelyek adózása

Ezek közül most a vendégkönyv vezetésével fogunk foglalkozni. A vendégeid számos szállásportálról érkezhetnek. Ezek közül a legnépszerűbbek: booking.com, szállás.hu, airbnb.hu. Akár saját portálon keresztül is tudsz vendégeket szerezni az apartmanodba.

Amikor szállodába mégy bejelentkezéskor a recepción elkérik a személyi irataidat és nyilvántartásba vesznek, mint vendéget. Ezt a fajta nyilvántartásba vételt a kis szálláshelyeknek, panzióknak, apartmanoknak is meg kell csinálni. A vendégek adatait egy külön füzetkében kell gyűjteni. Ennek a neve vendégkönyv, vagy hivatalosan vendégnyilvántartó könyv.

Vendégkönyvek fajtái és beszerzése

A vendégek nyilvántartásának ellenőrzése az Önkormányzat hatáskörébe tartozik. Ennek megfelelően Önkormányzatonként eltér az, hogy milyen típusú vendégkönyv vezetését kéri az Önkormányzat. Lássuk az előforduló vendégkönyv típusokat:

 1. Helyi Önkormányzati vendégkönyv. Azoknál az Önkormányzatoknál ahol, jelentős a turisztikai forgalom, általában helyi vendégkönyvet készíttetnek az Önkormányzat nevével és címerével. Ez a típusú vendégkönyv bolti forgalomban nem kapható. Az Önkormányzatod adócsoportjánál vagy vendégellenőrzési részlegénél tudod megvásárolni. Az ára pár száz forint. Nekem Hajdúszoboszlón van egy nyaralóm, amit kiadok. Nálunk Hajdúszoboszlón ilyen gyönyörűséges, címeres A4-es méretű vendégkönyv van 🙂
 2. Nyomtatvány bolti vendégkönyv. Az Önkormányzatok egy része nem készíttet egyedi vendégkönyvet, hanem a nyomtatvány bolti verziót fogadják el.  Ezt értelemszerűen a nyomtatvány boltban tudod megvásárolni és szintén pár száz forint. Kinézetét tekintve, úgy néz ki, mint egy számlatömb.
 3. Néhány Önkormányzat sokkal lazábban veszi ezt a dolgot és egyszerűen egy excel táblázatot kapsz kinyomtatva, amit Neked kell fénymásolni szükséges mennyiségben és ebben kell vezetni a vendégek adatait.
 4. Ott, ahol szinte egyáltalán nincs turizmus, előfordulhat, hogy nem is kérik a vendégkönyv vezetését semmilyen formában.

A vendégkönyv beszerzése

A vendégkönyvet az Önkormányzatnál vagy a nyomtatvány boltban tudod beszerezni. Mielőtt az első vendéget beleírnád az Önkormányzati ügyintéző hitelesíteni fogja. Ez annyit jelent, hogy a könyv belső oldalára ráírja a szálláshely adatait, a Te adataidat, valamint az Üzemeltetési engedély számát (mint tudjuk ez már nem engedély, csak bejelentés szálláshelyként való működésről).

Év végi statisztika a vendégkönyv alapján

A vendégkönyvet év közben szorgalmasan vezeted. Viszont van még egy tennivaló, amiről nem szabad elfeledkezned. A vendégekről statisztikát kell készíteni. Ebben a statisztikában havi bontásban kell kimutatni, hogy milyen nemzetiségű vendégeid voltak és hány éjszakát töltöttek az apartmanodban. Ezt a statisztikát következő év január 31-ig kell az Önkormányzathoz bevinned a vendékönyvvel együtt.

A vendégkönyvet ilyenkor lezárják. Ez annyit jelent csak, hogy az utolsó beírt vendég után húznak egy vonalat, az ügyintéző ráírja, hogy lezárva, plusz aláírás és bélyegző.

Ha nem telt be a vendégkönyved egy év alatt, akkor a következő oldalon folytathatod az új évben a vendégnyilvántartást. Ha csak szezonálisan foglalkozol vendégekkel, a nyári időszakban, akkor nem muszáj kivárni a januárt, hanem a szezon végén is beviheted az Önkormányzathoz a vendégkönyvedet és a statisztikádat.

Problémamentes vendégeket és jövedelmező szezont kívánok Neked!

Baráti üdvözlettel:

Keresztesné Molnár Anita


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 Gondolat “Vendégkönyv szálláshely szolgáltatóknak: kötelező!

 • Gombar Eszter

  Kedves Anita!

  Pontosan kinek kellene hitelesíteni a vendégkönyvet? Melyik osztályon kell ezt kérni?

  Köszönöm!

  • Keresztesné Molnár Anita Bejegyzés szerzője

   Kedves Eszter!

   A vendégkönyv hitelesítését mindig az önkormányzatnál kell intézni. Önkormányzatonként eltérhet, hogy kinek a feladata ez. Van ahol az adóosztályon hitelesítik és van ahol létezik külön idegenforgalmi “különítmény”, önkormányzatonként eltérő név alatt.